Bahan-bahan
(a) Ikan jenahak 4 ketul
(a) Ikan jenahak 4 ketul
(b) Bawang Besar 1 biji - dicincang
(c) Bawang Putih 4 biji - dicincang
(d) Serai 1 batang - dipotong halus-halus
(e) Halia 1/2 inci - dicincang
(f) Cili kisar 3 sudu
(g) Sos Tiram 2 sudu
(h) Sos Cili 5 sudu
(i) Gula 2 sudu
(c) Bawang Putih 4 biji - dicincang
(d) Serai 1 batang - dipotong halus-halus
(e) Halia 1/2 inci - dicincang
(f) Cili kisar 3 sudu
(g) Sos Tiram 2 sudu
(h) Sos Cili 5 sudu
(i) Gula 2 sudu
(j) Garam & Kunyit secukup rasa
(k) Daun Bawang dipotong 1 inci
Kaedah memasak
1. Ikan jenahak digaulkan dengan garam & kunyit kemudian digoreng sehingga garing
2. Tukar kuali lain dan panaskan sedikit minyak.
3. Masukkan bahan (b),(c),(d),(e) dan (f) sehingga naik bau.
4. Masukkan bahan (g),(h),(i) dan garam. Kacau hingga sebati.
5. Masukkan ikan jenahak yang telah digoreng dan gaul rata-rata.
6. Matikan api dan tabur daun bawang.
7. Sedia untuk dihidang.
Nota
1. Sesuai utk dimakan oleh 4 orang.
1. Sesuai utk dimakan oleh 4 orang.
2. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment