Tuesday, September 1, 2009

Batang Keladi Asam Rebus


Bahan-bahan
(a) Batang keladi dibuang kulit 3 batang. Direbus separuh masak.
(b) Bawang Merah 3 biji
(c) Bawang Putih 2 biji
(d) Belacan 1/2 inci
Bahan (b),(c) & (d) diblender.
(e) Daun Kesom 4 tangkai
(f) Ikan Bilis satu sudu
(g) Kunyit & Garam secukup rasa
(h) Asam keping satu keping
(i) Air masak 3 cawan

Kaedah memasak
1. Masukkan bahan yang telah diblender kedalam periuk
2. Masukkan air 3 cawan dan ikan bilis kemudian letak periuk diatas api. Tunggu sehingga mendidih
3. Masukkan daun kesom, asam keping, batang keladi, garam dan kunyit.
4. Rebus hingga mendidih.
5. Sedia untuk dihidang.

Nota
1. Paling sesuai dimakan bersama sambal belacan dan ulam.
2. Bahan2 utk satu mangkuk (lebih kurang 4 org makan)
3. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment