Tuesday, September 1, 2009

Ikan Patin Masak Gulai Tempoyak


Bahan-bahan (4 orang makan)
(a) 4 ketul ikan patin.
(b) Bahan kisar - 3 ulas bawang merah, 15 biji cili api (ikut suka), tempoyak 3 sudu dan air setangah cawan.
(c) serai 2 batang dititik
(d) gula (bergantung pada rasa tempoyak. Jika terlalu masam letak la gula).
(e) Garam secukup rasa
(f) Air 2 cawan

Kaedah memasak
1. Ikan patin di gaulkan dengan garam dan kunyit.
2. Masukkan kedalam periuk ikan patin dan bahan (b) dan (c). Gaul sehingga sebati. Perap dalam 5 minit.(Belum diletak diatas dapur gas).
3. Letak periuk atas api (api kecil) sehingga ikan patin separuh masak.
4. Masukkan air 2 cawan dan besarkan api. Tunggu hingga mendidih.
5. Masukkan garam, kunyit dan gula (jika perlu).
6. Sedia untuk dihidang.

Nota
1. Insya Allah, orang yang tak makan ikan patin boleh makan sebab takde bau hanyir pun.
2. Banyak kawan2 yang cuba masak ikan patin ni akhirnya terpaksa dibuang kedalam tong sampah.
3. Cuba lah ikut kaedah diatas. Insya Allah menjadi. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment