Tuesday, September 1, 2009

Seafood Nurin




Bahan-bahan
(a) 5 ekor sotong (sedang) dipotong bulat.
(b) 10 ekor udang (sedang) buang kulit.
(c) Bahan tumis - bawang besar 1 biji potong bulat, bawang putih 3 ulas dipecahkan, cili kering 3 tangkai dipotong 1/2 inci.
(d) 4 batang kacang panjang.
(e) Kunyit & Garam secukup rasa
(f) Asam keping 1/2 inci
Kaedah memasak
1. Sotong dan udang di gaulkan dengan garam dan kunyit.
2. Panaskan minyak atas kuali dan goreng sotong & udang hingga masak. Kemudian toskan.
3. Tumiskan bahan(c) dengan sedikit minyak.
4. Masukkan kacang panjang dan asam keping. Sehingga agak masak...
5. Masukkan sotong dan udang tadi.
6. Masukkan garam, gaul dan sedia untuk dihidang.
Nota
1. Paling senang dan sangat disukai oleh anak-anak.
2. Sesuai untuk orang yang tak makan pedas.
3. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment