Sunday, July 3, 2011

Kek Tiramisu

Alhamdulillah...ini adalah kek tiramisu yang ke2 pernah saya buat.Cubaan pertama agak lembik sikit.Jadi saya baiki.Belajar melalui kesilapan...rasa dia ok ssgt.Suami dan anak2 pun suka.Pada mereka yang gagal membuat dengan baik,jangan putus asa...cuba lagi.


Bahan-bahan:
(a) Sebiji kek coklat yg dipotong dua.(x kisah nk pakai kek apa)
(b)250g cream cheese
(c)200g whipping cream
(d) Gula 1 cawan.(klu suka manis boleh letak lebih)
(e) 2 sb Gelatin
(f) 1\4 cawan air panas
(g)1sb perahan lemon(x letak pun,sebab tak de)
(h)nescafe secukupnya.

Cara-cara membuatnya:
1.Larutkan gelatin dengan air panas...gaul hingga tak berketul.ketepikan.
2. Putar cream cheese+whipping cream+gula,sehingga nmpk cam ringan.
3. Masukkan perahan lemon ,putar sekejap.
4.Masukkan pula larutan air gelatin tadi.Gaulkan.
5.Masukkan sebelah kek kedlm bekas.dan tuang sedikit bahan2yang diputar tadi.ayakkan serbuk nescafe ke atas cream cheese tersebut.
6. Letak pula kek yg sebelah lagi ,tindih keatas kek tadi. Tuang baki cream cheese tadi dan ayakkan juga dgn serbuk nescafe.


Nota
1Setelah siap letak didalam peti sejuk.
2.Berbaloi membuatnya...jimat belanja.
3.Nescafe tu x yah guna byk sgt..nnti kek jadi pahit.
4.Selamat mencuba...




No comments:

Post a Comment