Wednesday, September 2, 2009

Puteri Mandi Versi Dengkil

Assalamualaikum w.b.t
Resepi ini saya ambil drpd mak su yg berada di Terengganu.Mudah sahaja hendak membuatnya,macam nk buat kuih gula melaka.Bezanya cuma tiada inti didalam kuih tersebut.




Bahan-bahan
(a) Tepung Pulut 1/2 kampit
(b) Daun Pandan 10 batang
(c) Kelapa Parut putih sahaja 1/2 biji
(d) Gula 5 sudu
(e) Garam secukup rasa
(f) Air ikut kesesuaian

Kaedah memasak
1. Blenderkan daun pandan dan air. Kemudian toskan dan ambil air pandan.
2. Masukkan tepung pulut dan garam kedalam bekas kemudian curah sedikit demi sedikit air pandan dan digaul sehingga adunan tadi boleh dikepal. (Jangan terlalu byk air yang akan mengakibatkan lembik).
3. Kemudian panaskan air masak kedalam periuk dan tunggu sehingga mendidih.
4. Uli dengan tangan adunan tadi mengikut saiz yang kesukaan anda dan masukkan kedalam periuk yang berisi air yang mendidih. Jika sudah timbul angkat dan toskan.
5. Panaskan kuali diatas periuk yg mempunyai air yang mendidih (macam steam), letakkan gula dan kelapa parut sehingga sebati.
6. Masukkan satu persatu tepung pulut yg siap direbus kedalam kuali dan gaulkan.
7. Sedia untuk dihidang.

Nota
1. Sesuai untuk berbuka puasa dan minum petang.
2. Ringan dimulut dan sedap dikunyah.
3. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment