Saturday, July 2, 2011

Apam pisang


Bahan-bahan:
(a) Tepung gandum 2 cawan.
(b)Gula 11\2 cawan.
(c)Telur 3 biji
(d) Minyak suku cawan
(e) Soda Bikarbonat 1 st
(f) Baking Powder 1st
(g)Pisang emas 8 biji (hancurkan).

Cara-cara membuatnya:
1. Blenderkan telur dan gula selama 2 minit.
2. Letak dlm bekas .
3. Ayakkan soda bikarbonat+tepung gandum+baking powder.
4. Campurkan hasil ayakkan kedalam bahan-bahan yg di blander tadi.Gaul kan.
5. Masukkan pisang dan minyak.Gaul sebati.
6. Letak kedalam loyang yg telah di sapu dgn sedikit minyak.
7. Kukus selama 45 minit.

Nota
1.Untuk mendapatkan apam pisang yang cantik,jangan blander pisang tersebut.Gunakan garfu sahaja.
2.Semasa mengukus,pastikan tutup pengukus anda dibalut dengan kain.(supaya air tidak terkena pada kuih apam)
3.Boleh juga di hidang bersama kelapa parut yg dicampur sedikit garam.Terpulang pada selera masing-masing.
4. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment